HOME OVER ONS ABONNEMENTEN BLOG CONTACT MIJN PROGRAMMA'S FAQ'S Probeer Mamafit Gratis Login

Angstig Sinds Ik Moeder Ben

Uncategorized Jul 24, 2019

Het moederschap heeft me, naast een heerlijk kind, een goed gevulde kast vol irrationele angsten rijker gemaakt. Dagdromen over vakantie aan zee verandert soms zomaar in een horrorverhaal: mijn kind lost op in de mensenmassa of verdrinkt in zee en ik zit met een verhoogde hartslag naar mijn eigen ramp-fantasie te kijken.

Maar ik ben niet de enige. Andere moeders (en, weet ik inmiddels, ook heel veel vaders) hebben er ook weleens last van. “En het gaat nooit meer over”, zeggen ze dan tegen me.

Tof.

Toch ben ik ervan overtuigd dat maar een deel van de angst door het ouderschap zelf wordt veroorzaakt. De beginfase van het ouderschap wordt gekenmerkt door het angst verhogende duo slaapgebrek en stress. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Wat is angst?

Of angst een slechte raadgever is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het absoluut geen objectieve raadgever is. Jij en ik kunnen allebei in exact dezelfde situatie zitten waarbij maar één van ons tweeën angst voelt. Dat komt omdat jij andere herinneringen en verwachtingen hebt dan ik. En ook hoe je op prikkels reageert is anders. Zo kan het zijn dat een luid blaffende hond bij jou leidt tot angst en bij mij tot plezier, of andersom.

Controle over je angsten

Door rationeel na te denken kan je irrationele angsten enigszins binnen de perken houden. Zo vertel ik mezelf regelmatig dat Philip echt nog wel ademt, ook al hoor ik hem niet. Maar het vereist wilskracht om mezelf tot kalmte te manen. En raad eens wat je wilskracht ondermijnt? Juist. Slaapgebrek en stress. De ironie is dat hoe slechter je slaapt en meer stress je ervaart, hoe sneller je geneigd bent toe te geven aan je angsten. En dat zorgt weer voor meer stress en minder slaap.

Minder angstig in 3 stappen

Als je merkt dat je last hebt van je angst is het belangrijk om een aantal (eenvoudige) maatregelen te nemen. Uiteraard is beter slapen en je stress beter managen de belangrijkste stap, maar ook als dit nu niet mogelijk is, heb je opties.

Ten eerste: focus op iets anders. Focussen op de angst maakt deze groter. Zoek afleiding.

Ik word vaak overvallen door angst als ik in bed lig. Dan heeft mijn brein blijkbaar niets beters te doen dan mij de stuipen op het lijf te jagen en verandert knisperend grind in mum van tijd in een inbreker. Ik zet dan een luisterboek op, maar doe wat voor jou werkt.

Ten tweede: accepteer dat angst een hele subjectieve emotie is en realiseer je dat je meer angst ervaart als je moe en gestrest bent. Weten hoe het werkt kan al heel relativerend werken. Wakker geworden in je eigen angstzweet? Kalmeer jezelf door tegen jezelf te zeggen: ‘er is niets aan de hand, ik ben gewoon moe’.

Tot slot: beweeg overdag genoeg. Zelfs (juist) als je moe bent. Ga niet voor die televisie hangen, maar ga een half uur stevig wandelen. Van al dat slaapgebrek krijg je namelijk vieze hersenen. En bewegen is (samen met slapen) de beste detox. Met een opgeruimd hoofd heb je meer wilskracht en ben je minder angstig. Zo stap je letterlijk uit die neerwaartse spiraal.

Heb jij nog wat hulp nodig om in beweging te komen? Word dan lid van de Mamafit club en kom in 10 weken terug in vorm! Maak direct een gratis proefaccount aan voor 7 dagen gratis toegang.

Close

50% Complete